18 apr. 2014

Pufocenzie(4) - Recenzie Divergent de Veronica Roth

Chiar dacă recenzia e despre Divergent (o carte arhicunoscută) sper să vă placă.
Azi mă tot uitam pe blog să văd câteva chestii, când observ că nu am mai postat de mult o Pufocenzie, și că blogul se transforma în... nu am un cuvânt potrivit, dar nu MAI era unul de cărți. E plin de scuze jalnice și cam atât... Deci mi-am zis, la treabă Pufuleț! Așa că uite-mă făcând o pufocenzie care btw, mi-a luat cam 2-3 zile...




Divergent

Sinopsis-ul deja îl știți, ce să mai...



Ps: voi face recenzia cât mai scurtă, pentru că mulți știți deja cam totul despre Divergent. Părerea mea probabil e cea care va fi mai mare
.
Oamenii au ajuns la concluzia că, de fapt, omul și personalitatea lui sunt de vină pentru izbucnirea războaielor, așa că au decis să se împartă în cinci facțiuni: Abnegație, Candoare, Erudiție, Neînfricare și Prietenie. Beatrice Prior face parte dintr-o lume în care o singură decizie schimbă totul. Ea speră că testul o va ajuta cu această decizie, dar o încurcă mai mult, aflând că este mai specială. Alegerea ei o schimbă într-adevăr, transformând-o în Tris. Totul pare să se liniștească, să fie bine, să învingă războiul interior, dar Războiul abia acum începe.


Cartea, am citit-o acum un an sau doi, nu știu sigur, dar mi-a plăcut.
Atunci tot ce am luat a fost povestea mot-a-mot, și totuși am învățat ceva: că cel mai bun lucru nu e să fugi de probleme sau să te ascunzi de ele, ci să le înfrunți, oricât de frică ți-ar fi; că să fi diferit e un lucru bun, dar vine cu un preț, cel de a fi judecat.

Acum dacă stau să mă gândesc la poveste și la tot ce-mi mai amintesc găsesc și alte înțelesuri și cred că într-un fel cartea e o metafora, o proiecție (poate) a lumii pe care o trăim azi, numai că oamenii sunt împărțiți pe categorii; totuși lăcomia și dorința de putere există în ambele lumi, pentru că asta e esența omului (că unii mai mult sau mai puțin ca alții, asta e partea a doua), oameni corupți. Facțiunile astea reprezintă de fapt personalitatea, sau o parte din ea, a oamenilor de azi. În lumea creată de Veronica totul pare perfect, dar de fapt a dus la multiplicarea unei persoane, fără personalitate sau gândire proprie (ca o plastilină ce nu se întărește, poate fi modelată oricând, oamenii acceptând și protejând sistemul), doar că aici intervin Divergenții, cei care știu să aleagă, cei care sunt diferiți, cei care fac diferența.
Pot spune că Beatrice (înainte să devină Tris) era o fire timidă (sau așa am simțit-o eu) și și-a avut BOOM-ul când a ajuns Neînfricată. Tris, cea care știe adevărul, este mai puternică, pregătită oricând de orice (bine, nici chiar) deși cade se ridică mereu și înfruntă problema, deci într-un fel adevărul te întărește. O, și Four, nici nu mai zic, e un băiat/bărbat mi-a plăcut imediat personajul.
Divergent, alături de Jocurile Foamei, este distopia mea preferată.  Mă simt mai mult Neînfricată, dar îmi surâde și Erudiția, dar, culmea, și puțin Prietenia. Nu cred că m-ar primi în Candoare (prefer să mai am și opțiunea minciunii), dar ar fi plăcut să spun totul cum gândesc, fără consecințe majore. Nici în Abnegație nu m-ar primi, cred că m-ar ține mai mult din milă (nu cred oricum că aș alege această facțiune). 


Voi ce facțiune ați alege?
Sfatul meu? Dacă nu ai citit-o fă rost de ea cât mai curând posibil! Ai citit-o? Recomand recitirea (asta plănuiesc să  fac și eu)! Acum vei înțelege mai mult și mai bine.

Nota (probabil v-ați dat seama):
Din 5, bineînțeles.
Filmul nu l-am văzut, (probabil din cauza actriței care nu-mi place, dar ăsta nu e un motiv bun, așa că plănuiesc să-l vad cât de curând)
Asta probabil a fost o recenzie mult mai serioasă pentru că tema abordată e mai serioasă (nu că celelalte nu ar fi), sper că nu v-ați plictisit, dacă da, urmează câteva poze:

  
V-am tucăcit!

28 de comentarii:

  1. Pufo recenzia ta e atat de draguta si sincere. Ma incanta si ma inveseleste. Mai pufulete drag..sa vedem . 1. Eu nu am avut o relatie pozitiva cu aceasta carte. a fost prima mea dispotie si eram Say WHAT? nu am inteles mare branza din ea. 2. Am avut o relatie ciudata cu personajele
    3 mi s-a parut prea violenta [, desi eu citesc carti cu tenta violenta in marea majoritate a timpului. 4/ Mi-a placut de cristina deci am hotarat sa citesc cartile datorita ei
    4. Firar ai vazutce coperte frumoase are?
    Si ca sa raspund la intrebare, as ramane fara factiune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincera..bravo mie ma cam bate romana azi. ai vazut ce ....

      Ștergere
    2. Multumesc de complimente, nu-i nimic, mai greseste omu. Cred ca prima mea distopie a fost Jocurile Foamei, cred ca e putin mai normala, dar mie imi place genul asta, mi-a placut din prima. Poate cand nu mai ai ce citi o sa ii mai dai o sansa. Acum sarind la punctul 4 sau 5, adevarat! Sunt geniale! Oricine le-ar fi facut, a facut o treaba superba!
      Eu cred ca ai ajunge in Prietenie sau Eruditie.
      Te tuc!

      Ștergere
    3. myu. Mersi. Pai da e posibil. Zici ca jocurile foamei sunt mai normale? Le am si eu in biblioteca, eu ador copertele alea cu zburatoare * a se insera pasarile alea dragute , nu chinezii ce in marea parte a timpului i vezi oarecum prin aer * Mai, pufulete sa ai parte de sarbatori faine..si poate timp pentru lectura.

      Ștergere
  2. Pufocenzie suna atat de bine yay si mie mi-a placut Divergent am citit-o intr.o zi

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu am citit-o, poate am sa dau de ea curand...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nici eu nu am pus mana pe ea, dar m-ai convins!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi-e mia făcut-o cadou mama de Paşti anul acesta şi sunt foarte încântată de ea. Oricum, dacă aş trăi într-o lumea ca aia probabil că nu aş fii în nicio facțiune. De ce? pentru că sunt o fire căreia nu prea-i place să fie etichetată într-o categorie şi sunt mai rebelă, sfidătoare de fel :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi plac recenziile tale, ma fac sa zambesc, dar si sa vreau cartea!

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu mi-a placut cartea, dar daca citeam recenzia ta, as fi cumparat-o.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu am citit cartea de 3 ori si tot nu m-am saturat... Bravo pentru pufocenzie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Pufi, am un sfat. Să nu te superi, ok? Ar fi drăguț să dezvolți puțin recenzia. Adică să spui un pic mai mult despre acțiune, despre descrieri și personaje :D În rest, sunt foarte încântată. Chestiile alea drăgălașe cu ursuleți și inimioare chiar binedispun omul :)) Am citit cartea și mi-a plăcut foarte mult. Aștept ca volumul 3 să fie publicat și la noi ;;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu am citit cartea acum un an, cred... cam asa. Mi-a placut foarte foarte mult. nu am lasat-o jos din mana pana ce nu am terminat-o de citit, apoi cand a aparut si volumul 2 am fost la fel de entuziasmata :P Si am si recitit cartea si inca o ador ! O recenzie foarte draguta, si ai un punct de vedere foarte deosebit. Nu m-am gandit niciodata din perspectiva asta la carte.

    RăspundețiȘtergere
  11. blogul astazi l-am descoperit si imi place la nebunie :X
    sa ai grija de el si sa postezi cat mai multe recenzii.

    RăspundețiȘtergere
  12. 1. imi plac al naibii de mult cum suna Pufocenzie :))
    2. am vazut filmul si este GENIAL! si eu credeam ca nu o sa'mi placa din cauza actritei, dar joaca genial si omg.
    3. vreau si eu carteaaaaa :(
    4. la naiba, am facut o data un test pe zimbio (cred ca asa ii spunea) si mi'a iesit Divergent. dar daca ar fi sa aleg, si eu as alege tot Dauntless (mi se pare mai sexi in engleza :2)

    Multi pupici si tine'te de treaba :3

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa... ca sa vedem: N-am citit cartea. Inca. Am castigat-o de curand la un concurs si abia azi a ajuns, asa ca ma apuc foarte, foarte repede de ea. Poate diseara am sa pun si gherutele mici pe ea.
    Mi-a placut modul tau unic de a face recenzia. Ti-ai construit propria recenzie nu numai adaugand semne si imagini originale, ci si denumindu-o "puforecenzie". Mi-a placut foarte mult cum ti-am prezentat parerea, asa ca am sa le citesc si pe celelalte >:D<

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie mi-a placut mult si filmul, au respectat cartea in mare parte...abia astept sa apara si la noi Allegiant. Mi-a placut recenzia, faptul ca ai facut-o sa fie personala. Mult spor in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Am vazut filmul si imi place foarte mult. Abia astept sa citesc si cartea

    RăspundețiȘtergere
  16. In sfarsit am pus si eu mana pe carte si abia astept s-o devorez. :)
    Imi place mult recenzia ta si cat de sincera ai fost!! Bafta in continuare:D

    RăspundețiȘtergere
  17. Am vazut ca se face multa publicitate acestei carti dar inca nu am citit-o. Cred ca va fi urmatoarea mea achizitie :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Recenzia ta e awesome !Am citit cartea anul trecut si am vazut si filmul ,sunt la fel de indragostita ca si tine de Four .Nici mie nu prea imi place de Shailene Woodley dar in film o joaca foarte bine pe Tris a noastra !Bafta in continuare la recenzii !!! big hug >:D<

    RăspundețiȘtergere
  19. Scrii foarte frumos și este printre prima recenzie pe care o citesc de la tine. Am văzut că ai mai scris până în prezent datorită aspectului ăsta mișto, dar îmi cer scuze că nu le pot citi pentru că intru destul de puțin pe net. Știu la ce te referi cu scuzele, adică, eu în loc să postez ceva postam din 5 în 5 minute "scuze că nu mai trec pe aici". Dar până la urmă aceste postări însuflețesc într-un fel blogurile și parcă te fac să te gândești că nenea sau tanti din spatele blogului nu se gândește doar la recenzii despre care, în afară de impresii nu poate spune nimic emoționant sau care să te facă să simți că trăiește. Nu am citit cartea, ce pot să zic. Adică, da ! Nu am citit Divergent și puteți să mă omorâți liniștiți. Mi s-a părut o carte interesantă din ceea ce au scris alții despre ea, deși, cu tot cu recenzia asta nu am citit decât vreo trei recenzii de anul trecut până în prezent. Nu știu ce aș alege. Aș vrea să citesc cartea și apoi să văd filmul însă nu știu când se va întâmpla asta.
    Mersi de recomandare și zi faină să ai!
    îmbrățișări de la bobiță

    RăspundețiȘtergere
  20. Imi place asa mult blogul tau! <3 E exact ca un pufulet :)) :o3 ma bucur mult ca am dat de el.
    Si eu ador si iubesc enorm cartea asta si vreau sa citesc cat mai repede toata seria sau cel putin volumul 2 :3.E chiar diferita de toate celelalte are ceva doar al el.De ce nu iti place de actrita ? ;)) mie a inceput sa-mi placa chiar foarte mult de ea si abia astept sa o vad si in "Sub aceeasi stea". :o3
    Eu nu as putea alege nicio factiune pentru ca nu imi place sa fiu controlata din cauza asta sunt DIVERGENTA :)) ;;)
    Mi-a facut mare placere sa trec pe la tine Pufulet >:D< si am sa revin cat mai curand mai mult ca sigur. :*

    RăspundețiȘtergere
  21. Acum am inceput sa citesc si eu cartea aceasta si este pur si simplu superba. Recenzia ta este foarte buna! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mi-a placut destul de mult si filmul :* Ai un blog plin de viata care ma binedispune

    RăspundețiȘtergere