28 aug. 2014

Pufocenzie (7) - Recenzie Roșu ca sângele

E cea mai grea iarnă din ultimii ani; străzile din Tampere, Finlanda, sunt îngheţate şi acoperite de zăpadă. Şi nimic nu contrastează mai tare cu albul zăpezii decât sângele.
Lumikki Andersson, o adolescentă în vârstă de 17 ani, locuieşte singură şi urmează cursurile unui liceu de arte. Şi-a făcut o regulă din a nu se implica în lucruri ce nu o privesc. Totuşi, această regulă este pusă la încercare în ziua în care Lumikki găseşte bancnote pătate de sânge în camera obscură a liceului.
Dându-şi seama că trei elevi de la liceul său au un amestec în acest incident, Lumikki se trezeşte prinsă în hăţişul unei afaceri internaţionale cu droguri. Viaţa îi este pusă în pericol.
Lumikki Andersson, eroina trilogiei Albă-ca-Zăpada, a învăţat să se apere singură şi să nu aibă încredere în nimeni. E un lup singuratic şi o supravieţuitoare. A fost agresată brutal la şcoală, iar acum s-a mutat în Tampere, unde locuieşte singură. Lumikki e inteligentă, sarcastică, are o anume duritate şi îi place solitudinea. De asemenea, îi place să se lupte corp la corp, să înoate în apă îngheţată, să alerge şi să viziteze galerii de artă. A hotărât că nu mai vrea să-i fie niciodată frică de nimic.
                                   Acum şi adolescenţii au o Lisbeth Salander a lor!



Lumikki Andersson este tipul de fată badass. Nu se implică, rămâne invizibilă, știe să lupte, atât fiziccu ceilalți, cât și cu viața însăși, pentru atingerea propriilor țeluri fără a se da bătută și știe mai multe de cât arată. E mai mereu singură și nu-i pasă de multe lucruri, dar asta se schimă când descoperă în camera obscură a liceului bani pătați de sânge. Începe să se implice încercând să înțeleagă ce e cu acei bani (mai exact 30.000 euro). Din păcate înțelege...  și se afundă și mai tare în probleme, fiind aproape omorâtă. Împreună cu cei trei care au luat banii încep să descopere tot mai multe lucruri. Totul începe să se schimbe în viața lor.
 Până  acum nu am mai citit nicio carte scrisă de un autor/o autoare nordic(ă), mă bucur că am făcut-o, cartea asta te ține în priză și te amesteci între paginile cărții. Mi-a plăcut mult personajul principal, Lumikki, e genul de personaj care te inspiră prin tăria lui, totuși cred că ea ascunde un secret (pe care speram să-l descopăr măcar la sfârșitul cărții, dar nu s-a întâmplat). 
Autoarea creează un thriller ușor de citit și digerat, palpitant și interesant în doar 227 de pagini. 
Cartea mi-a plăcut, însă începutul m-a cam băgat în ceață, dar mi-ar revenit o dată ce am înțeles că primele 2 capitole erau piese din puzzle. Lumikki începe să iasă din carapacea ei pe parcursul cărții, se împrietenește fără să vrea cu Elisa, una dintre cei trei ”norocoși”. Abia aștept a 2-a carte, chiar vreau să aflu ce ascunde Lumikki, deși am impresia că cărțile trilogiei nu se leagă... Totuși nu e chiar perfectă, sunt unele chestii, dar peste care poți să treci cu vederea.
citate
"A fost odată ca niciodată o noapte care nu s-a sfârşit nicicând. Înghiţise soarele în întuneric, absorbise toată lumina şi îşi întinsese bratul negru şi rece asupra lumii. Noaptea lipise pleoapele oamenilor pentru totdeauna, le făcuse visele mai adânci şi mai stranii, îi făcuse pe oameni să uite de ei şi să alunece în lumea creaturilor imaginare ale viselor, să-şi piardă amintirile. Noaptea pictase cele mai terifiante imagini pe pereţii caselor, de unde dispăruseră culorile. Noaptea sufla peste oamenii care dormeau un aer rece şi sufocant, care le pătrundea îi plămâni şi-i făcea negri pe interior."

„Între clasele a șașea și a șaptea, o parte din fete apăruseră la școală ca și când le căzuse jumătate din creier în lac. Fetele altădată deștepte nu mai știau acum să rezolve nici cele mai simple probleme de matematică sau nu puteau alerga 100 de metri fără să nu <<moară>>. 
<<Deci ajutor, mor!>>”

Notă: 4/5

Văd că Editura Trei preia locul liber pe care Leda l-a lăsat, sper să publice cât mai multe cărți interesante.
Voi ce ați citit în ultima vreme?
V-am țucat!



16 comentarii:

  1. Pufi, fir-ar, am spus că nu, nu voi citi această recenzie, motivul? Da, păi am și eu această carte în bibliotecă, dar nu m-am apucat de ea, pentru că am aflat că e triologie, serios? Mi-am luat țeapă când am achiziționat cartea. Speram să fie una singură, are un subiect incitant. Dar, voiam să nu aflu prea multe despre ea sau să văd vreo recenzie. Dar, nu mă pot abține când văd ceva nou de la tine , sar și eu în sus, ca și un copil de acela care își desface cadourile de crăciun. Eu, aștept totuși și continuarea, presimt că o să vreau mai mult. Îmi pare interesantă ideea, coperta e adorabilă. Eu, momentan citesc jocurile foamei, care până în prezent mă ține în priză. Bine, pauza pe care am luat-o amu, articolul tău..sfat pe viitor, Nu mă mai face să citesc articolele tale, mă refer la recenzii, pufo - recenzii. Nu de alta da îmi crește lista de cărți de lectură, apropo o carte dubioasă pe care am citi-o de curând a fost, o carte micuță cu mai multe povești împletite într-o singură carte. Ceva legat de multe crime, interesat, dubios și enervant pe alocuri. Tu ce mai lecturezi? Având în vedere că acuși începe minunăția asta de liceu ( ps, vreau impresii legate de primul tău an de boboceală, în stilul clasic Pufulete ) Te pup......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Eu am crezut ca nu am scris nimic care sa dezvaluie prea multe. Eu zic totusi sa-i dai o sansa, chiar daca e trilogie, nu e vreun cliffhanger, deci e ok.
      Oh, ce dragut, si eu ma bucur cand vad vreun comentariu de-al tau, sau vreo postare! Ma bucur ca te-ai apucat de JF, mi-au placut mult. Eh, a mea e deja kilometrica, eu le imprumut de la biblioteca :)). Cum se numeste cartea? Eu acum cred ca ma voi apuca de Ultimul Avampost. Buna idee! Poate fac o boacana din asta, ce zici? :>
      Te-am tucat!

      Ștergere
    2. Pai nop nu ai dezvăluit prea multe e ok.eu nu voiam sa citesc nimic despre această carte ....( aici inserez o doza de lacrimi , multe chiar. ) titlul cărți este istorisiri macabre ( nu în totalitate din punctul meu de vedere ).hitchcock. apărută în 1992. A fost ok. Te pup și da e o idee geniala. Ha.

      Ștergere
    3. Ps aștept să apară și restul volumelor pentru a mă apuca de serie , dacă îmi va face plăcere să o citesc voi plânge până vor apărea restul. Acesta este motivul principal pentru care nu citesc încă cartea.desi , nu cred ca o sa rezist prea mult timp. Te pup myu.

      Ștergere
    4. Eh, ai sa mai ai ceva de asteptat, ca nici in engleza nu le-au tradus inca :)).
      Te tuc!

      Ștergere
    5. Ei bine, sper să nu îmbătrânesc pân”atunci, dacă oi îmbătrânii asta e, sper ca măcar cele 30 de pisicuțe ale mele vor avea pe ce să-și pună căpșoarele, că de, nu vreau să îmi imaginez modul de folosință al hârtiei , de către pisicuțe...

      Ștergere
  2. Mie mi-a plăcut mult cartea! :) Și cu toate că știam că este vorba de o trilogie, tot m-am gândit să-i dau o șansă, deoarece mi s-a părut interesantă. Plus că numele personajelor chiar m-au atras mult, mai ales că acțiunea se afla într-o țară despre care nu știam foarte multe. Eu i-am dat 5 stele din 5 pe Goodreads, deoarece sunt la început cu genul ăsta de cărți, și cred că m-a influențat puțin lucrul ăsta. :)) Aștept să apară volumul doi, să văd prin ce va mai trece Lumikki.

    Frumoasă recenție, Pufuleț! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Super recenzia! E prima pe care o citesc a acestei cărţi. Nu e tocmai lungă şi chiar cred că o să-mi placă. Sper să fac rost de ea repede, repede. :-D
    Aşa este, editura Trei se face tot mai auzită.

    RăspundețiȘtergere
  4. Haha! Nici eu nu am înțeles la început ce se întâmpla. Chiar mă gândeam că nu va fi o carte atât de bună... și la fel am așteptat și eu să ni se dezvăluie secretul lui Lumikki. Dar, fail. Și eu abia aștept următoarea parte! ♥

    RăspundețiȘtergere
  5. Breee...când te duci la bibliotecă să mă anunţi, că vreau neapărat să citesc:)) Habar-n-aveam despre ce e vorba în carte. Recenziile tale sunt ca de obicei deosebite :3 Îmi plaaac emoticoanele alea de mor :3:3:3

    RăspundețiȘtergere
  6. Ullaala,cartea asta pare exact genul pe care eu îl ador.Iubesc misterul,și wow,Lumikki pare atât de interesantă încât chiar mi-aș dori să citesc cartea asta.Zici ca e o trilogie?Eu am mai citit autoare și autori noridici,cred că era la un moment dat la Adevărul ceva promoție cu cărți de mister și crimă scrise de autori nordici.

    Ai dreptate,mai nou editura Trei face ravagii,am observat că majoritatea cărților bune sau best-seller se dau acum de la editura Trei,și nu de la Leda.Apropo,ce s-a întâmplat cu Leda?

    Eu în prezent citesc ,,Enigma Otiliei” de G.Călinescu,este o carte must-read,care efectiv nu poate fi omisă din lista ta de lecturi (în clasa a X-a ți se va cere să o citești neapărat pentru școală).Eu am decis să o citesc din pură curiozitate,toți laudă cartea asta(înțeleg și de ce,G.Călinescu,Eliade și Petre Țuțea sunt autorii mei români preferați).Să ai o vacanță plăcută (îmi pare rău că mai este doar puțin..:( )

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici eu nu am vrut sa-ti citesc recenzia pentru ca am cartea in biblioteca, dar recenziile tale sunt mult prea pufilicioase ca sa le ignori :))
    Am imprumutat recent cartea unei prietene, care mi-a spus ca nu e prea grozava si m-am cam dezumflat. Ea a spus ca e scrisa copilaresc si in propozitii foarte scurte? Ma rog, eu inca vreau sa citesc cartea, dar acum ma cam tem sa nu ma dezamageasca, inainte nu am citit-o pentru ca nu aveam continuarea si in cazul in care-mi placea mult vroiam sa citesc urmatorul volum imediat :)) Vezi ce incurcatura?

    Trei a devenit usor una din editurile mele preferate, mai ales ca Leda s-a facut cam lenesa :))
    Hmm, recent am terminat de citit Ultimul avanpost si e super mega duper faina! si nu stiu ce sa citesc in continuare :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Simpatică recenzie. Eu am citit cartea asta luna trecută şi sunt de acord cu tine la unele lacune pe care le are. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Pare interesanta cartea, dupa felul tau ingenios de a ne prezenta o carte :) Daca ai stii ce citesc eu acum , ai rade...Hurrem, marea iubire a lui Suleyman :)) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. sună bine cartea, nu auzisem de ea până acum. Foarte faină și recenzia.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pare interesanta. O voi adauga pe lista de dorinte :D.

    RăspundețiȘtergere