8 iul. 2014

Pufocenzie(5) - Recenzie Sub aceeași stea de John Green

Hei, ce mai faceți? Nu ne-am mai citit de mult... dar mă bucur că am revenit! 


Fără suferinţă, cum am putea şti ce e bucuria?

Îşi vor aminti oamenii de mine? Ce sens are viaţa mea? Ce vreau să las în urmă?

Deşi un medicament miraculos i-a prelungit viaţa, Hazel Grace Lancaster, în vârstă de 16 ani, are impresia că de când se ştie a fost „în fază terminală".
Însă atunci când fermecătorul Augustus Waters, suferind şi el de aceeaşi boală cumplită, apare la întâlnirile unui grup de suport unde merge Hazel, povestea fetei va fi complet rescrisă.
Spirite înrudite, împărţind acelaşi farmec şi acelaşi simţ al umorului, Hazel şi Gus încep o cursă contra cronometru în care învaţă ce înseamnă să iubeşti.

„Sub aceeaşi stea este un amestec de melancolie, duioşie, înţelepciune şi umor.” - The New York Times

"Povestea de iubire dintre Hazel şi Augustus este cu atât mai reală, cu cât este condamnată încă de la început. Curajul şi seninătatea de care dau dovadă sunt o lecţie de viaţă dintre cele mai impresionante. "Entertainment Weekly

    
     Cred că știți cu toții subiectul acestei cărți (normal că-l știți)! 
     Hazel Grace Lancaster este o tânără de 16 ani diagnosticată cu cancer tiroidian în faza terminală. Ea îl întâlnește pe Augustus Waters în vârstă de 17 ani -un băiat care a scăpat de cancer- la  un grup de sprijin pentru copii/tineri cu această boală. Cei doi se îndrăgostesc și rămân împreună depășind orice obstacol și... ei bine, nu... nu e genul ăla de poveste, dar nu spun mai mult. Hazel Grace Lancaster și Augustus Gus Waters sunt doi tineri inteligenți, extrem de maturi, amuzanți, luptători și încântători sau așa zic toți .



    Am fost curioasă de ce toată lumea iubește cartea asta, ce e așa special la cartea asta de e ridicată în slavi de parcă e cea mai bună carte a secolului.
     Ei bine, mi-a plăcut, dar în niciun caz nu mi s-a părut o capodoperă a literaturii moderne, cum consideră unii... O capodoperă nu numai că trece proba timpului e este apreciată de generații și generații, dar are ceva nou, special, ceva ce reușește să rămână cu tine mult timp, care îți schimbă percepția și îți împrăștie gândurile pe pereți, lucruri care nu s-au întâmplat. E doar o poveste să lovească la corason.

      Cred că foarte mult mi-au plăcut metaforele. E adevărat, majoritatea adolescenților nu vorbesc așa, dar sunt mulți adolescenți profunzi care gândesc mai mult decât crede profa lor de mate.  Boala le-a îndreptat atenția spre interior și i-a făcut mai puternici și nu-și permit să reprime micile plăceri.

      Recunosc că nu am stors nicio lacrimă și mi-ar fi plăcut ca SPOILER SPOILER SPOILER!!!!! Hazel să fie mai preocupată de ”acea moarte” (ca să nu fie sopilerul spoiler total), aș fi vrut să-i pese mai mult, a fost prea rece din punctul meu de vedere S-A GĂTAT SPOILER-UL!!!! 
     După toate astea pot să spun că mi-a plăcut, adică a fost ok, nu zic că a fost extraordinară sau ceva, nu, nu nu nu.

Notă:
din 5

„Lumea nu e o fabrică de împlinit dorinţe.”

„Unii dintre turişti consideră Amsterdamul ca fiind oraşul păcatului, dar, în realitate, e oraşul libertăţii. Iar în libertate, cei mai mulţi oameni descoperă păcatul.”

“Unele infinităţi sunt mai mari decât alte infinităţi.”

„Dar, Van Houten: semnele pe care le lasă oamenii sunt mult prea adesea cicatrici.”

„Gândurile mele sunt stele pe care nu le pot aduna în constelaţii.”



Mi-a fost tare dor de voi, și scuze că am lipsit da a fost examenul și a trebuit să ma concentrez!

V-am tucat pufuleților!!!
Apropo pregătesc și eu o chestie de genul In my mail box.


50 de comentarii:

  1. Hi hi, ce delicioase sunt postările tale!
    Pe mine nu mă prea atrag cărţile de genul ăsta. Îmi place să rămân pe gânduri, să meditez la subiectul cărţii, dar cred că cel al creaţiei lui John Green nu e unul tocmai profund, la care te poţi gândi ore în şir. Poate am să o citesc totuşi pentru modul lui de a scrie. Din ce ai prezentat tu aici, reiese că are un mod foarte plăcut de a nara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!
      Poti sa imprumuti cartea de la cineva/biblioteca si sa vezi.
      Nareaza destul de bine, e adevarat.
      Te tuc!

      Ștergere
  2. Ce m-a amuzat (în sensul bun) postarea ta!! Să știi că ai dreptate, nu scrie John Green capodopere ci mai mult cărți menite să le trezească tinerilor pasiunea pentru lectură și să îi facă să se simtă înțeleși. Cel puțin eu asta am văzut în romanele lui (am citit TFIOS și Looking for Alaska). La vârsta adolescenței nu-ți găsești încă locul, te confrunți cu o grămadă de probleme iar în cărțile lui dai peste oameni care au aceleași griji ca și tine. Hazel, Gus și Isaac, dicolo de boala de care suferă, sunt adolescenți normali care se îndrăgostesc, se despart, suferă din dragoste, vor să fie plăcuți de cei din jur etc. Cred că de aici isteria John Green. Și, recunosc, mie una îmi place. Îmi place că trezește literatura la viață. Și să știi că l-am și recomandat la școală, unei clase de a 11-a (sunt profă de română în devenire, hi hi). Te pup și spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei bine, asa e, adolescentii cauta sa fie intelesi.
      Si mie imi place ca trezeste literatura la viata.
      Serios? Presupun ca le-a placut, acum nu mai e valid argumentul, oarecum... :))
      Te tuc!

      Ștergere
  3. Interesante postările tale!
    O zi frumoasă îți doresc!
    Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei! Sper ca ai terminat cu bine cu examenul >:D<Recenzia ta m-a "luminat" in privinta acestei carti:))Nu am citit-o si nu am vazut nici filmul ,dar e genul de carte pe care toata lumea a ridicat-o in slavi. Nu stiu daca o s-o citesc vreodata dar cred ca daca as citi-o as avea aceeasi opinie ca a ta :D Asta suna ca si cum as judeca o carte dupa coperta :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei! Ma bucur ca te-am ajutat.
      Nu chiar dupa coperta... mai mult dupa recenzii :)).
      Te tuc!

      Ștergere
  5. Suna tentant, ce ai scris tu ma duce cu gandul la un film pe care l-am vazut acum ceva timp, se numea Never Ending Story, a fost minunat, asa ca ma tenteaza si cartea. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Îmi plac iepurii din postările tale. De unde i-ai adunat? ... Ciudat, deși citesc destul de mult, din păcate nu este deloc vorba de beletristică.
    Ce fel de Pufuleț ești, că semeni mai mult a indiancă? ... OK, am plecat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai e mai greu, eu i-am cautat prima data pe google imagini si apoi i-am refolosit.
      Nu pierzi foarte multe, desi e o lectura interesanta.
      Pai imi plac pufuletii. Te referi la poza, nu? Mi-as dori sa arat asa, dar din pacate nu am avut noroc :)) .
      Te tuc!

      Ștergere
  7. Am tot auzit de cartea asta si am trecut-o pe lista mea de citit, sper sa dau de ea:D sa vad ce impresie imi va lasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. imi place mult articolul tau! admir faptul ca ai expus pe larg impresia pe care ti-a lasat-o aceasta carte si nu doar ai copiat recenzii de pe pagini de critica literara. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu am tot auzit de aceasta carte, toata lumea e foarte incantata si ma tenteaza si pe mine sa incerc. Imi place pufocenzia ta. Cindy

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei, Ai primit un tag de la mine http://dia6c.wordpress.com/2014/07/24/tag-summer-in-a-bag-of-books/

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie mi-a placut mult cartea desi cand am citit-o eu nu era asa ridicata in slavi si populara . E ceva nou dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  12. Chiar mi-a placut recenzia ta. Am citit si eu cartea, dar nu am fost prea... emotionata decat vreo cateva minute dupa ce am terminat-o. Multi au ridicat-o in slavi si au spus ca este o carte foarte buna. Pentru mine nu este chiar asa. A fost frumos sa citesc aceasta poveste de viata, caci una de dragoste nu a fost in totalitate, dar cam atat. Personajele au fost ok, dar la un moment dat tindeam spre a le sugruma ca ma enervau :)) Poate ca suna ciudat parerea mea, insa asta este ceea ce cred. Mi-au placut mai mult citatele, sau, ca sa le zic altfel, frazele care rasuceau cutitul in rana. Cea cu tigara si metafora mi-a placut enorm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca n-am fost singura. De acord cu tine. Da, si mie!
      Te tuc!

      Ștergere
  13. Foarte funny recenziile :D
    Mi-a placut filmul de la Sub aceeasi stea. Cartea nu am citit-o ,dar sunt convinsa ca e mult mai reusita. Ambele sunt super, oricum.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tare recenzia!
    Am vazut ca se face foarte mult tam-tam pe tema acestei carti. Nu am citit nici o recenzie ( a ta este prima ), nu am citit nici un rezumat si nu am vazut trailer-ul filmului, dar cred ca o voi citi, ca si tine mai mult de curiozitate, iar dupa urmeaza filmuuul.

    RăspundețiȘtergere
  15. Si eu am avut o parere similara, in niciun caz nu i-as fi dat 5/5 cum a facut atat de multa lume

    RăspundețiȘtergere
  16. E adevărat că nu este cea mai bună carte din lume, însă prezintă niște chestii importante și este practic o metaforă pentru viața de zi cu zi. Sub aceeași stea este pentru noi ce era O durere supremă pentru Hazel Grace. Cred că asta a vrut autorul să transmită. Să ne ofere o scăpare, cuvinte și întâmplări adunate sub formă de metafore. :) Augustus e o metaforă. Hazel e o metaforă. Până și John Green e o metaforă! Frumoasă pufocenzia ta ;;) Ai ediția Tie-in sau pe cea albastră?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu m-am gandit la asta, wow, acum cam are totul sens! Nu pot sa cred ca nu m-am gadit la asta!
      Am luat cartea de la biblioteca si era in varianta albastra. Tu pe care o ai?

      Ștergere
  17. :)) singurul film lacrimogen la care am plans pana am iesit cu ochii umflati de la cinema, un film prea sensibil pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
  18. Am citit cartea anul asta si s-a clasat pana acum in top 3 2014. Recunosc ca am o parere mai mult decat subiectiva din cauza faptului ca cea mai importanta ruda a mea a avut o forma de cancer acum 2 ani (din fericire nu s-a terminat tragic) si cartea asta a readus cam toate sentimentele pe care le-am trait in perioada aceea. Am vazut si filmul si ii multumesc Sfintei Pisici ca am fost doar 4 persoane in sala de cinema :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Am citit cartea si mi-a palcut.Acum astept sa apara filmul pe dvd.

    RăspundețiȘtergere
  20. Una dintre cartile mele preferate. O carte superba care dupa parerea mea trebuie citita.

    RăspundețiȘtergere
  21. Am citit și eu cartea acum aproape un an și mi-a plăcut, însă în comparație cu alte cărți de la John Green (Looking for Alaska de exemplu) mi s-a părut mai slăbuță.

    RăspundețiȘtergere
  22. Ah, cât îmi place recenzia :3.
    Mie personal mi se pare super overrated cartea asta ^_^

    RăspundețiȘtergere
  23. Ei bine, ma gandeam la care dintre frumoasele tale recenzii sa las comentariu. Nu, nu am tras la sorti, desi asta aveam in plan sa fac, m-am gandit sa imi adun gandurile si ideile in a exprima si eu o scurta opinie , la adresa cartii nu la ceea ce ai mentionat tu in recenzie, caci nu am nimic de obiectat. Dap. Sub aceasi stea, e genul de carte care m-a lasat putin rece, desi eu nu sunt asa, cartea asta am vazut-o precum o scriere metaforica, dar care demonstreaza ca nimeni nu scapa cu viata. Da, e logic, dar atunci cand crezi ca iubesti, ai face orice pentru persoana acea, mare ti-e dezamagirea, atunci cand pierzi tot ce cu greu ai castigat . M-ai intrebat acum cateva zile ce carte mi-a placut cel mai mult, eu am spus fara sa clipesc ca Familia Adams si Printre lupi, Sub aceasi stea , mi-a provocat o serie de sentimente aflate in contradictoriu cu absolut tot ceea ce sunt eu .

    RăspundețiȘtergere
  24. Foarte dragute recenziile tale! Si funny! ;)
    Am citit si eu cartea si mi-a placut foarte mult. Filmul, regret ca inca nu l-am vazut, dar nu e timp pierdut.
    Bafta in continuare! :*

    RăspundețiȘtergere
  25. Ce draguta este recenzia ta si ce mod interesant ai de-a o prezenta. Imi place enorm de mult, parca te mai destinde si te face sa te simti "mai vioi in viata". Foarte frumos. Continua tot asa. Eu am citit cartea si mi-a placut mult, pacat ca are un sfarsit asa de tragic, de fapt parca toata cartea este tragica.

    RăspundețiȘtergere
  26. nu am citit cartea, dar daca este asa cum ai scris, este o pierdere de timp.

    RăspundețiȘtergere
  27. Faina recenzie, nici mie nu mi s-a parut extraordinara cartea.

    RăspundețiȘtergere
  28. Foarte draguta recenzia ! :D
    Nu am citit cartea, dar imi doresc foarte mult lucrul acesta. Sper sa-mi si placa si sa nu fie ridicata in slavi degeaba, dar asta depinde si daca ma va atrage pe mine povestea in mod special si stilul autorului.

    RăspundețiȘtergere
  29. O recenzie buna, pentru o carte deosebita...am citit-i si eu, dar nustiu pentru care motiv, nu am putut fi acolo,alaturi de ei, poatealre carti m-au miscatt mai mult

    RăspundețiȘtergere
  30. Imi place recenzia ta. Nu e genul de recenzie siropoasa, care spune doar cat de tare e o carte pe care toti se grabesc sa o ridice in slavi. Ma bucur ca mai priveste cineva ca mine aceasta carte. :). Sincer, imi pare rau ca am vazut filmul inainte, mi-ar fi placut sa nu fac greseala asta si sa imi fac singura imaginea despre personaje.

    RăspundețiȘtergere
  31. The Fault In Our Stars mi s-a parut din totdeauna foarte supra-apreciata. Am inteles ca este un subiect mai sensibil, moartea, insa totusi, nu am citit-o si nici nu-mi doresc sa o fac. Nu ma atrage cu absolut nimic si am sa raman la parerea mea, orice ar fi: o fii ea o carte "capodopera", dar eu n-am nici o treaba cu ea. ;)

    RăspundețiȘtergere
  32. Nici eu nu am fost impresionata de TFIOS, ma asteptam la mai mult, dar...da. Nu stiu filmul cum e, lumea il considera lacrimogen, dar nu cred ca are cum sa fie mai bun decat cartea.

    RăspundețiȘtergere
  33. Eu citesc Sub aceeasi stea in acest moment si nu stiu ce sa cred despre ea... am totusi impresia, ca la sfarsit ori o voi iubi, ori o voi ura din tot sufletul :D

    RăspundețiȘtergere
  34. Am vazut filmul..Nu mi s-a parut chiar cine stie ce..Nu cred ca mai are rost sa citesc cartea..

    RăspundețiȘtergere